Release details

2012-10-08 07:00 CEST
  • Print
  • Share Share
en nl

Nutreco dankzij acquisitie in Ecuador in mondiale top 3 van garnalenvoerproducenten

Nutreco maakt vandaag bekend dat het 75% van de aandelen heeft overgenomen in Gisis S.A., het visvoerbedrijf van de Expalsa Group. Expalsa is de marktleider in Ecuador op het gebied van de kweek van garnalen en tilapia en de daarvoor bestemde voerproductie en heeft tevens sterke marktposities in Honduras en Peru. Door de overname van Gisis behoort Nutreco tot de mondiale top 3 van garnalenvoerproducenten. De acquisitie zal onmiddellijk bijdragen aan de winstgevendheid.

· De overname is volledig in lijn met Nutreco's strategie om haar visvoeractiviteiten uit te breiden in groeiregio's en op het gebied van niet-zalmachtige vissoorten, en daarbij haar positie te behouden als nummer 1 op het gebied van zalmvoer

· De garnalenvoermarkt in Ecuador is de grootste in Latijns-Amerika en na China en Thailand de op twee na grootste ter wereld; jaarlijkse groei ca. 8%

· Onderdeel van de acquisitie is een joint venture in Honduras met de toonaangevende internationale tilapiakweker Regal Springs uit Indonesië: dit biedt mogelijkheden voor verdere groei in Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië

Met de acquisitie van de productie-, verkoop- en distributiefaciliteiten voor garnalen- en tilapiavoer in Ecuador, Honduras en Peru, en een joint venture met Regal Springs in Honduras versterkt Skretting, Nutreco's bedrijfsonderdeel op het gebied van visvoer, haar positie in Latijns-Amerika. De verwachte omzet over 2012 bedraagt circa EUR 160 miljoen (2011: EUR 135 miljoen). De totale overnamesom van 75% van de aandelen, inclusief de corresponderende nettoschuld, bedraagt zo'n EUR 78 miljoen. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Ecuadoraanse mededingingsautoriteit.

Marktleider in garnalenvoer in Ecuador, de op twee na grootste markt ter wereld
Gisis heeft twee productiefaciliteiten in Guayaquil, Ecuador en heeft ongeveer 400 medewerkers in dienst. Het bedrijf produceerde in 2011 zo'n 200.000 ton garnalenvoer en visvoer en 70.000 ton overig voer, waaronder 50.000 ton voer voor pluimvee. De omvang van de garnalenvoermarkt in Ecuador in 2011 is zo'n 350.000 ton. Na China en Thailand is Ecuador de grootste garanalenvoerproducent ter wereld en de afgelopen vijf jaar is de markt met ongeveer 8% per jaar gegroeid. Over 2012 worden dubbele groeicijfers verwacht. Ecuador produceerde circa 60.000 ton.

Expansiemogelijkheden buiten Ecuador
Onderdeel van de acquisitie is een joint venture met Regal Springs in Honduras, waar momenteel een productielocatie voor visvoer wordt gebouwd. Regal Springs is een toonaangevende tilapiakweker in Indonesië en is tevens actief in Mexico en Honduras.

Regal Springs werd als eerste viskweekbedrijf gecertificeerd door het Aquaculture Stewardship Council. Als de overname definitief is, zullen Nutreco en Regal Springs de mogelijkheden onderzoeken voor een verdere strategische samenwerking in Mexico en Indonesië.

Uitstekende strategische overname
Knut Nesse, CEO Nutreco: "We zijn verheugd met deze voor Nutreco uitstekende strategische acquisitie. Ecuador is een belangrijk aquacultuurland en kent een sterke groei. De overname versterkt onze positie in Latijns-Amerika en is een springplank voor verdere uitbreiding in deze strategisch belangrijke markt. Daarnaast biedt de joint venture met Regal Springs verdere mogelijkheden voor groei."

Acquisitie volledig in teken van Ambition 2016
De acquisitie past volledig in de strategie van Nutreco om vanuit een stevige basis in zalmvoer, haar leidende positie in visvoer verder uit te bouwen naar nieuwe groeiregio's waar de vraag naar visvoer toeneemt, met name visvoer voor garnalen en andere visvoorten dan zalm. De strategische doelstelling is om de voeractiviteiten voor niet-zalmachtige vissoorten te laten groeien van 28% van de totale visvoervolumes in 2010 naar 45% in 2016. Met deze acquisitie groeit het aandeel van andere vissoorten dan zalm in de totale visvoervolume al bijna naar 40% in 2013.
Met deze acquisitie in Latijns-Amerika krijgt Skretting meer mogelijkheden haar huidige activiteiten in garnalen- en tilapiavoer in China, Vietnam en Brazilië uit te breiden. De grotere schaal en breedte van de activiteiten biedt mogelijkheden om de kwaliteitsnormen verder te verhogen, R&D te optimaliseren met nu specifieke aandacht voor R&D voor garnalen- en tilapia voer in Ecuador en het marktaandeel verder uit te breiden. Skretting is al bezig met de oprichting van een Aquaculture Research Centre (ARC) in zuidelijk China. Dit Research Centre is onderdeel van het gerenommeerde Skretting ARC in Stavanger, Noorwegen. Daarmee wordt de waardevolle kennis die in de loop van twintig jaar R&D is vergaard internationaal gedeeld.
Nutreco's 'Ambition 2016 - driving sustainable growth' streeft naar groei en grotere winstgevendheid voor klanten door innovatieve en duurzame voeroplossingen te bieden. Nutreco realiseert dit door zich te richten op voeroplossingen met een hogere marge, zoals premixen, speciaalvoer en visvoer, en door uitbreiding naar de groeiregio's Latijns-Amerika, Rusland, China en Zuidoost-Azië. In deze regio's zullen zowel de productie als de consumptie van voedingsproducten op basis van dierlijke eiwitten het meest toenemen.

Einde persbericht

Aan de redactie (niet voor publicatie):
Dit persbericht verschijnt tevens in het Engels. Bij eventuele verschillen tussen beide versies geldt dat het Engelstalige bericht leidend is.

Nutreco
Nutreco heeft een leidende positie in de wereld van diervoeding en visvoer. Onze geavanceerde voeroplossingen zijn de basis voor voeding voor miljoenen consumenten in de wereld. Kwaliteit, innovatie en duurzaamheid zijn verweven in onze bedrijfscultuur. Nutreco beschikt over een rijke historie van ruim 100 jaar kennis en ervaring, een solide fundament voor de toekomst. De onderneming heeft circa 10.000 medewerkers in 30 landen en verkoopt haar producten in 80 landen. Nutreco is genoteerd aan de NYSE Euronext-beurs in Amsterdam en had in 2011 een jaaromzet van circa 4,7 miljard euro.
www.nutreco.com

Voor meer informatie:
Jurgen Pullens, Director Investor Relations, Nutreco
Telefoon: +31 (0)33 422 6134
Mobiel:   +31 (0)6 515 99483
E-mail:    jurgen.pullens@nutreco.com


 

 

 

 

 

Het volledige persbericht vindt u hieronder in de bijgevoegde pdf

HUG#1647124